June 28, 2024

Vilka färdigheter efterfrågas inom IT?

I framtiden kommer det att finnas en stor efterfrågan på IT- och Tech-specialister i Sverige, särskilt inom specifika roller och kompetensområden. Enligt TechSverige kommer cirka 18 000 nya specialister att behövas årligen fram till 2028.

Här är några av de mest efterfrågade rollerna och kompetensområdena:

1. AI-specialister: Kompetens inom artificiell intelligens (AI) blir allt viktigare. AI-specialister utvecklar algoritmer och system som kan analysera data, fatta beslut och automatisera processer inom olika sektorer.

2. Informations- och cybersäkerhet: Med ökad digitalisering kommer behovet av att skydda data och system från cyberattacker. Specialister inom informationssäkerhet och cybersäkerhet är mycket eftertraktade.

3. IT-supporttekniker: Efterfrågan på IT-supporttekniker är hög, särskilt inom sektorer utanför traditionell teknik där digitaliseringen bara har börjat. Teknisk support och drift av IT-system är avgörande för kontinuiteten i verksamheten.

4. UX/UI-designers: Användbarhetsdesign och användarupplevelse (UX/UI) är avgörande för att utveckla intuitiva och effektiva digitala tjänster och produkter.

5. Spelutvecklare: Med den växande spelindustrin ökar behovet av färdigheter inom spelutveckling, inklusive programmering, grafik och ljuddesign.

6. 5G-tekniker: Utveckling och implementering av 5G-nät kräver tekniker med specialiserad expertis inom telekommunikation och nätverksinfrastruktur.

Ovanstående utgör en stor möjlighet för frilanskonsulter och konsultföretag som för närvarande arbetar inom ett av dessa områden att investera i utbildning för att möta framtida behov.

Senaste bloggar